دوربین سونی Alpha a7R IV ، چهارمین نسل از سری دوربینهای a7R کمپانی سونی است که دارای رزولوشن بالایی برای بهخصوص پروژههای عکاسی است. این دوربین از یک حسگر ۶۱ مگاپیکسلی فولفریم از نوع Exmor R BSI CMOS بهره میگیرد که کیفیت تصویر فوقالعاده بالایی را برای آن به ارمغان آورده است. سونی در کنار این حسگر از یک پردازشگر تصویر BIONZ X بهره گرفته تا دستورات موردنیاز کاربر در سریعترین زمان و با بالاترین کیفیت به ثبت برسند. استفاده از ترکیب حسگر و پردازشگر تصویر پیشرفته موجب شده تا تصاویر ثبتشده توسط دوربین دارای وضوح بالایی باشند. از سوی دیگر داینامیک رنج ۱۵ استاپی را هم در اختیار کاربر قرار خواهد داد. در بخش عکاسی پیاپی نیز قادر خواهید بود تا با سرعت ۱۰ فریم بر ثانیه بهصورت پیوسته عکاسی نمایید.
دوربین سونی a7R IV با توجه به بهکارگیری یک سنسور کاملاً جدید 61 مگاپیکسلی، یک بهروزرسانی اساسی برای دوربینهای سری a7R محسوب میشود. این سنسور BSI دارای مگاپیکسلی فراتر از اکثر دوربینهای بدون آینه و DSLR و حتی مدیوم فرمت است! همچنین پردازنده BIONZ X این دوربین نیز بهبودیافته تا نهایت کارایی را در کنار این سنسور در اختیار کاربر بگذارد. گرچه اینها اساسیترین تغییرات نسبت به مدل قبلی هستند، اما بهروزرسانیها و نوآوریهای سونی در این دوربین محدود به سنسور و پردازنده نبوده و تغییرات بیشتری در جزییات دیده میشود که در ادامه بررسی خواهند شد.
قابلیتهای فیلمبرداری
آلفا a7R IV قادر به تصویربرداری 4K با فریم ریت 30fps و بیت ریت 100Mbps است و در رزولوشن فول اچدی نیز فریم ریت 120fps در دسترس خواهد بود. همچنان پیکچر پروفایلهای فوقالعاده سونی روی این دوربین در دسترس هستند و برای اولین بار فوکوس تعقیبی با تمرکز روی چشم سوژه در حین فیلمبرداری نیز در این دوربین در دسترس است. خبر خوب دیگر در مورد فیلمبرداری، حذف محدودیت 29 دقیقهای مدتزمان فیلمبرداری و نامحدود شدن این مورد است. علاوهبر این هر دو درگاه کارت حافظه a7R IV از استاندارد UHS-II پشتیبانی میکنند که این خبر خوب دیگری خصوصاً برای کسانی خواهد بود که روی قابلیتهای فیلمبرداری این دوربین حساب بازکردهاند.
حسگر بهکاررفته در این دوربین نسبت به نسلهای قبلی دارای نویز کمتری بوده و سرعتبالایی را همراه با داینامیک رنج ۱۵ استاپی به شما ارائه خواهد داد. خروجی تصویر این حسگر در بالاترین کیفیت دارای عمق بیت ۱۴ بوده و از بازه حساسیت ایزو ۵۰ تا ۱۰۲۴۰۰ پشتیبانی میکند.سیستم فوکوس این دوربین یکی از نقاط قوت آن است که بهصورت هیبرید طراحی شده است. این سیستم فوکوس از ۵۶۷ نقطه فوکوس تشخیص فازی برخوردار است که ۹۹.۷ درصد ارتفاع و ۷۴ درصد عرض سنسور را پوشش میدهد. علاوه بر این، سونی a7R IV دارای ۴۲۵ نقطه فوکوس تشخیص کنتراست هم هست که فوکوس خودکاری سریع و قابلاطمینان را برای کاربر فراهم میکند. همچنین در شرایط کمنور تا -3EV نیز عملکرد خوبی را از خود نشان میدهد. سونی آلفا a7R IV اما در فیلمبرداری نیز حرفهای زیادی برای گفتن دارد. این دوربین قابلیت فیلمبرداری با رزولوشن 4K و حداکثر سرعت ۳۰ فریم بر ثانیه را دارد. همچنین قادر خواهید بود تا با کیفیت 1080p و سرعت ۱۲۰ فریم بر ثانیه هم به فیلمبرداری بپردازید که برای فیلمبرداری اسلوموشن کاربرد دارد. سونی alpha a7R IV در صورت اتصال رکوردر اکسترنال، میتواند خروجی 4K 4:2:2 را هم در اختیار شما قرار دهد. برای ضبط هرچه باکیفیتتر ویدئوها، یک درگاه ۳.۵ میلیمتری میکروفن بر روی بدنه این دوربین قرار دارد که امکان اتصال میکروفنهای اکسترنال به دستگاه را فراهم خواهد کرد.
قابلیتهای عکاسی
دوربین سونی a7R IV صرفاً یک دوربین با سایز عکس بزرگتر نیست. این دوربین به لطف وجود پردازنده قوی خود قادر به ثبت عکسهایی با 15 استاپ داینامیک رنج است که با فرمت غیر فشرده 14-bit ذخیره میشوند. برای عکسهای ثبتشده بهصورت غیرفشرده نیز محدوده تنظیم شارپنس از +/-3 استاپ در مدل قبلی، به +/-5 استاپ رسیده است. مگاپیکسل بالاتر موجب شده تا در هنگام استفاده از حالت APS-C سایز عکسها 26.2 مگاپیکسل باشد. عدد بسیار خوبی که بالاتر از مگاپیکسل اصلی بسیاری از دوربینهای حرفهای بازار است.
همچنین مدل قبلی قادر به ثبت عکس با نسبت ابعاد 3:2 و 16:9 بود درحالیکه Sony a7R IV از نسبت ابعاد 1:1 و 4:3 نیز پشتیبانی میکند. با وجود افزایش چشمگیر مگاپیکسل، این دوربین همچنان قادر است تا 10 فریم در هر ثانیه ثبت نماید که میتواند تا ثبت 68 فریم با مگاپیکسل کامل ادامه یابد. در این دوربین تعداد نقاط فوکوس به 567 عدد افزایش یافته که %74 از سطح سنسور را میپوشاند. عدد ذکر شده مربوط به تعداد نقاط فوکوس تشخیص فاز و متمایز از 425 نقطه فوکوس تشخیص کنتراست است. دیگر پیشرفت دوربین سونی a7R IV در دسترس بودن نقاط فوکوس تشخیص فاز تا f/11 است درحالیکه در مدل قبلی این نقاط فوکوس فقط تا f/8 در دسترس بودند.
بهبود چشمگیر قابلیت پیکسل
شیفت پیکسل شیفت قابلیت فوقالعادهای است که a7R III اولین دوربین سونی بهرهمند از آن بود. در هنگام استفاده از این قابلیت که البته فقط برای سوژههای کاملاً ثابت و با فیکس کردن دقیق دوربین روی سهپایه کاربرد دارد، چهار عکس با حرکت سنسور در چهار جهت ثبت میشود و نتیجهی ترکیب این چهار عکس، عکسی باکیفیت بالاتر و جزییات بیشتر خواهد بود. این قابلیت در a7R IV به طرز چشمگیری بهبودیافته و سنسور با امکان نیمحرکت بین هر دو پیکسل، میتواند درنهایت 16 عکس را برای ترکیب باهم به ثبت رساند که خروجی آن عکسی باکیفیت فوقالعاده رنگها و شارپنس عالی و البته این بار با مگاپیکسل بسیار بالای 240 خواهد بود.
تغییرات ظاهری
تغییرات ذکرشده به حدی هستند که چهارمین نسخه a7R را به دوربینی کاملاً متمایز تبدیل کنند. اما سونی تغییراتی در طراحی ظاهری دوربین نیز اعمال کرده است. مشهودترین تغییر عمیقتر شدن گریپ و تغییر مکانیسم باز شدن درب محفظه کارت حافظه است که بجای حالت قفل شونده، بهصورت کشویی باز و بسته میشود.دیگر تغییر مشهود نیز اضافه شدن قفل به دیال جبران نوردهی است تا بهصورت ناخواسته نچرخد. دیال جلوی دوربین نیز کمی تغییر زاویه داشته و حاشیه دور برخی از کلیدها تغییراتی پیداکرده و طراحی کلید هشت جهته نیز تغییر داشته است. همچنین سونی اعلام کرده است که مقاومت این مدل در برابر نفوذ گردوغبار و رطوبت در مقایسه با دیگر مدلهای این سری افزایش پیدا کرده است.